Research Programs
80379: Ποιοτική αναβάθμιση τοπικών οίνων των Ιονίων Νήσων με χρήση γηγενών ζυμών MIS 5006342
PEPIONIA
Scientific Advisor: Κουλουγλιώτης Διονύσιος
Ποιοτική αναβάθμιση τοπικών οίνων των Ιονίων Νήσων με χρήση γηγενών ζυμών MIS 5006342
Financing Framework: Ionian Islands ESPA 2014-2020
Call Code: ΙΟΝ40 «Ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα της αγροδιατροφής» Α/Α ΟΠΣ: 1934
Scientific Advisor's Department: Τμήμα Περιβάλλοντος
Budget: 101.542,88 €
Initials: Ionian Yeast

Κύριο αντικείμενο του έργου "Ποιοτική αναβάθμιση τοπικών οίνων των Ιονίων Νήσων με χρήση γηγενών ζυμών" ήταν η παραγωγή τριών τοπικών οίνων των Ιονίων Νήσων (Αυγουστιάτης Ζακύνθου, Βερτζαμί Λευκάδας, Κακοτρύγης Κέρκυρας) με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύονται πάντα τα ιδιαίτερα τοπικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη γεύση και τα αρώματα.
Για την επίτευξη του στόχου προτείνεται η καινοτόμος μέθοδος της ελεγχόμενης ζύμωσης με χρησιμοποίηση των γηγενών ζυμών που υπάρχουν στους καρπούς των αντίστοιχων ποικιλιών και όχι εμπορικών ζυμών όπως είναι η συνήθης πρακτική.
Για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος γίνεται απομόνωση και χαρακτηρισμός των ζυμών, επιλογή καταλληλότερων στελεχών για οινοποίηση, χαρακτηρισμός του προϊόντος της οινοποίησης (φυσικοχημικές ιδιότητες, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά).
Το τελικό προϊόν θα είναι ανώτεροι ποιοτικά τοπικοί οίνοι καθώς θα διαθέτουν στον μέγιστο βαθμό όλα τα παραδοσιακά τοπικά χαρακτηριστικά που τους κάνουν μοναδικούς (“terroir”).


Back
<< <
April 2024
> >>
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Today, Monday 29-04-2024
No results found for that day
Text To SpeechText To Speech Text ReadabilityText Readability Color ContrastColor Contrast
Accessibility Options