Το Ειδικό Πρόγραμμα Σπουδών Πιστοποίησης Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας του Τμήματος Πληροφορικής στοχεύει στην παιδαγωγική κατάρτιση και στη διδακτική ενδυνάμωση των αποφοίτων προκειμένου να είναι αποτελεσματικοί στην άσκηση εκπαιδευτικού έργου ως εκπαιδευτικοί πληροφορικής, να διαθέτουν τις απαραίτητες παιδαγωγικές γνώσεις και τη διδακτική επάρκεια που απαιτείται για την παροχή αποτελεσματικής διδασκαλίας και την προώθηση της γνώσης των μαθητών και μαθητριών στο πεδίο.
Η παιδαγωγική κατάρτιση, δηλαδή η απόκτηση παιδαγωγικών γνώσεων και διδακτικών δεξιοτήτων, απαιτείται προκειμένου οι απόφοιτοι του Τμήματος Πληροφορικής να είναι αποτελεσματικοί σε ζητήματα οργάνωσης, μεθόδευσης, κατεύθυνσης επιλογών και άσκησης του διδακτικού έργου τους. Το πρόγραμμα αποτελεί ένα οργανωμένο πλέγμα εστιασμένων δραστηριοτήτων, το οποίο περιλαμβάνει θεωρία, εργαστήρια, σχέδια δράσης, παρακολουθήσεις και διδασκαλίες σε επιλεγμένα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Διερευνώνται αντιλήψεις, πεποιθήσεις για τη γνώση, τη μάθηση και προτείνονται τρόποι απελευθέρωσης της δημιουργικής έκφρασης των συμμετεχόντων, μέσω του απορρέοντος εμπλουτισμού των επιστημών, της συνεργασίας, του κριτικού στοχασμού και της διαλεκτικής διαδικασίας.
Σε ποιους απευθύνεται:
Το Ειδικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΠΔΕΤΠ) δύνανται να παρακολουθήσουν:
- α) φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής που επιθυμούν να αποκτήσουν Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας. Το Πρόγραμμα μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές του τμήματος, καλούνται να επιλέξουν τα αντίστοιχα μαθήματα που έχουν ενσωματωθεί στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και να καλύψουν τις σχετικές υποχρεώσεις των μαθημάτων αυτών. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των 6 μαθημάτων αποκτούν το Π.Π.Δ.Ε.
- β) απόφοιτοι του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, ή απόφοιτοι άλλων Τμημάτων που έχουν δικαίωμα να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί πληροφορικής στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση (βλ. Παράρτημα Β' του Κανονισμού). Ο μέγιστος αριθμός των αποφοίτων σε ετήσια βάση που δύνανται να ενταχθούν το Πρόγραμμα ανέρχεται στους δεκαπέντε (15). Τα κριτήρια επιλογής αποφοίτων περιγράφονται στο Άρθρο 3 του Κανονισμού του Προγράμματος.
Για το πρόγραμμα μαθημάτων βλέπε: Μαθήματα
Το Πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν.