Παρουσίαση του NITRO 5G-IoT Cyber Range στα πλαίσια του Hellenic University Hack 2024

ShareThis
Δημοσίευση: 10-12-2024 12:34 | Προβολές: 731
image

Στις 7 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια του Hellenic University Hack 2024, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το NMSLab (Εργαστήριο Δικτύων, Πολυμέσων και Ασφάλειας) διοργάνωσε εκδήλωση δια ζώσης που ανέδειξε τη συνέργεια μεταξύ της καινοτομίας, των αναδυόμενων τεχνολογιών και της εκπαίδευσης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.  Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε ο πανελλήνιος διαγωνισμός Capture The Flag (CTF), συγκεντρώνοντας φοιτητές από όλη την Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες σχημάτισαν ομάδες, συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους στην ανάλυση ευπαθειών, την αποκρυπτογράφηση δεδομένων και άλλες προκλήσεις κυβερνοασφάλειας.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε και το NITRO 5G-IoT Cyber Range. Η εκδήλωση συγκέντρωσε φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές και επαγγελματίες από διαφορετικά πεδία, δημιουργώντας ένα συνεργατικό περιβάλλον για την ανταλλαγή γνώσεων και την εξερεύνηση εξελίξεων στην τεχνολογία και την κυβερνοασφάλεια.

Ένα από τα κεντρικά σημεία της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση του NITRO 5G-IoT Cyber Range, μιας φιλόδοξης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που στοχεύει να διευρύνει τα όρια της κυβερνοασφάλειας στα δίκτυα 5G και τα οικοσυστήματα IoT. Αυτό το πρωτοποριακό έργο βρίσκεται στην αιχμή της δημιουργίας μιας ασφαλούς, ανθεκτικής και προσαρμοστικής υποδομής, ικανής να αντιμετωπίσει τις μοναδικές προκλήσεις που θέτουν τα δίκτυα επόμενης γενιάς και οι διασυνδεδεμένες συσκευές.

Το έργο NITRO (Connected 5G-IoT Cyber Range for Training and Secure Operations), το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Digital Europe, στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πλατφόρμας cyber range για την εκπαίδευση και τη δοκιμή της ασφάλειας των δικτύων 5G και του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT). Η πλατφόρμα θα επιτρέπει την προσομοίωση προηγμένων σεναρίων κυβερνοεπιθέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιθέσεις που χρησιμοποιούν αντίπαλη τεχνητή νοημοσύνη (AI) και στην ανίχνευσή τους. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη ενός επιπέδου ανωνυμοποίησης για την ασφαλή αποθήκευση των δεδομένων των εκπαιδευομένων και θα παρέχει δυνατότητες φιλοξενίας διαγωνισμών Capture the Flag (CTF) και Defend the Flag. Παράλληλα, το NITRO θα περιλαμβάνει πιλοτικά προγράμματα σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας (ECSC Team Greece), η οποία συμμετέχει ενεργά στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας (ECSC).

Το έργο συντονίζεται τεχνικά από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Χριστόφορο Νταντογιάν του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, με τη συμμετοχή των καθηγητών Εμμανουήλ Μάγκου και του Μεταδιδάκτορα Δρ. Στυλιανού Καραγιάννη.

Οι ζωντανές επιδείξεις καθήλωσαν το κοινό, αναδεικνύοντας την ικανότητα της πλατφόρμας να προσομοιώνει πραγματικές προκλήσεις κυβερνοασφάλειας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο πώς εντοπίζονται και μετριάζονται επιθέσεις σε συσκευές IoT ή διαταραχές λειτουργίας δικτύων 5G. Αυτά τα σενάρια υπογράμμισαν τις πρακτικές εφαρμογές του NITRO, προσφέροντας μια ματιά στο μέλλον των ασφαλών ψηφιακών υποδομών.

Πέρα από τις τεχνικές πτυχές, η εκδήλωση ανέδειξε τη εκπαιδευτική διάσταση της πλατφόρμας NITRO. Ήταν φανερό ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν αποτελεί μόνο ένα εργαλείο για επαγγελματίες ασφαλείας, αλλά και μια πολύτιμη πηγή για την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς ειδικών κυβερνοασφάλειας. Μέσα από βιωματικές εμπειρίες και ρεαλιστικές προσομοιώσεις, η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές και επαγγελματίες να αναπτύξουν κρίσιμες δεξιότητες και να παραμένουν μπροστά από τις αναδυόμενες απειλές.

 

Κεντρικά Στοιχεία Παρουσίασης του NITRO

  • Αρχιτεκτονική της Πλατφόρμας. Παρουσιάστηκε η αρχιτεκτονική της πλατφόρμας, η οποία περιλαμβάνει:
  • Σενάρια Προσομοίωσης. Φοιτητές και συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν live προσομοιώσεις κυβερνοεπιθέσεων. Σενάρια όπως επιθέσεις και παρουσίαση ευπαθειών σε 5G-IoT και διακοπές λειτουργίας δικτύου 5G αναλύθηκαν στην παρουσίαση.
  • Εκπαιδευτική Διάσταση. Έγινε παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο η πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση φοιτητών, επαγγελματιών και δημόσιων φορέων μέσω hands-on εμπειριών και ρεαλιστικών δοκιμών ασφαλείας.

 

Hellenic University Hack 2024

Ο πανελλήνιος διαγωνισμός Capture The Flag (CTF) συγκέντρωσε φοιτητές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στην κυβερνοασφάλεια.

Πρόγραμμα και Δραστηριότητες

  • Εισαγωγή στο CTF: Φοιτητές ενημερώθηκαν για τις βασικές αρχές και στρατηγικές των διαγωνισμών CTF.
  • Συνεργασία και Επίλυση Προκλήσεων: Οι συμμετέχοντες σχημάτισαν ομάδες έως 5 ατόμων και διαγωνίστηκαν σε προκλήσεις όπως εκμετάλλευση ευπαθειών, ανάλυση malware και αποκρυπτογράφηση δεδομένων.
  • Πιστοποιητικά Συμμετοχής: Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν πιστοποιητικά για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

 

Οφέλη για Φοιτητές και Συμμετέχοντες

  • Πρακτική Εμπειρία: Οι συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν με πραγματικά προβλήματα ασφαλείας και δοκίμασαν τις ικανότητές τους σε ασφαλή περιβάλλοντα.
  • Δικτύωση: Η εκδήλωση έφερε κοντά φοιτητές, ερευνητές και επαγγελματίες, προωθώντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων.
  • Ενίσχυση Δεξιοτήτων: Μέσα από την αλληλεπίδραση με σύγχρονες τεχνολογίες και εργαλεία, οι συμμετέχοντες βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στην ανάλυση και αντιμετώπιση απειλών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το NITRO και το UniHack, επισκεφθείτε τους επίσημους ιστότοπους:

#NITRO5G #HellenicUniversityHack #CyberSecurity #CTF #IonianUniversity #EthicalHacking


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Πρόσκληση σε Ημερίδα
Δημοσίευση: 02-10-2024 13:25 | Προβολές: 740
Συνημμένα αρχεία
gr  doc.png  Πρόσκληση σε ημερίδα
Mέγεθος: 217.26 KB :: Τύπος: Kείμενο Word

Ενημέρωση

Κτίριο Γραμματειών (Κτίριο 3) Πλατεία Τσιριγώτη 7 (πρώην Πλατεία Παλιού Ψυχιατρείου) Κέρκυρα, 49100 τηλ:26610 87760 / 87761 / 87763
e-mail: cs@ionio.gr
certification
<< <
Δεκέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Δευτέρα 30-12-2024
HEAL-Link: Δοκιμαστική Πρόσβαση στην εφαρμογή Complete Anatomy του Elsevier έως τις 31/12/2024
Έναρξη: 16-12-2024 |Λήξη: 31-12-2024
[Σε Εξέλιξη]
Συνημμένα αρχεία
en  pdf.png  Transform your anatomy learning
Mέγεθος: 1.06 MB :: Τύπος: Αρχείο PDF
en  pdf.png  Inspire & motivate your students
Mέγεθος: 1.06 MB :: Τύπος: Αρχείο PDF
en  pdf.png  Transform your anatomy learning
Mέγεθος: 1.06 MB :: Τύπος: Αρχείο PDF
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας