Κανονισμός Προπτυχιακών Σπουδών
gr  pdf.png  Κανονισμός Προπτυχιακών Σπουδών
Mέγεθος: 255.5 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ - ΟΡΓΑΝΑ

 

Άρθρο 1

Γενικές Διατάξεις

 

Το παρόν έγγραφο ενσωματώνει και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εγγράφων «Κανονισμός Πτυχιακής Εργασίας» και «Κανονισμός Πρακτικής Άσκησης» του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

Άρθρο 2

Όργανα του Π.Π.Σ.

 

Η οργάνωση και λειτουργία του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (Π.Π.Σ.) του Τμήματος Πληροφορικής καθορίζεται από τα αρμόδια όργανα, τα οποία είναι τα εξής:

  1. Η Συνέλευση του Τμήματος (Σ.Τ.)
  • Η Συνέλευση του Τμήματος (Σ.Τ.) είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων σε ακαδημαϊκά και διοικητικά θέματα του Π.Π.Σ. και είναι αρμόδια για:
    • Τον ορισμό των μελών της Ε.Π.Σ.
    • Την ανάθεση της διδασκαλίας των μαθημάτων του Π.Π.Σ., σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
    • Την έγκριση οποιασδήποτε τροποποίησης, αναθεώρησης ή επικαιροποίησης του Π.Π.Σ.
    • Την επίλυση θεμάτων που αφορούν το Π.Π.Σ., όπως αυτά καθορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις.
  1. Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών (Ε.Π.Σ.)
  • Η Ε.Π.Σ. ορίζεται από τη Σ.Τ. και αποτελείται από πέντε μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Τμήματος.
  • Ένα από τα μέλη της Ε.Π.Σ. αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου της Επιτροπής.
  • Η θητεία των μελών της Ε.Π.Σ. είναι διετής, με δυνατότητα ανανέωσης έπειτα από απόφαση της Σ.Τ.
  • Η Ε.Π.Σ. έχει τις εξής αρμοδιότητες:
    • Παρακολουθεί και συντονίζει την εφαρμογή του Π.Π.Σ.
    • Εισηγείται στη Σ.Τ. προτάσεις για τροποποιήσεις, αναθεωρήσεις και επικαιροποιήσεις του Π.Π.Σ.
    • Αξιολογεί και εισηγείται προς τη Σ.Τ. αιτήματα φοιτητών σχετικά με την αναγνώριση μαθημάτων που έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς σε προηγούμενες ακαδημαϊκές δομές.
    • Υποβάλλει προτάσεις στη Σ.Τ. για ζητήματα που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία του Π.Π.Σ.
  1. Πρόσθετα Όργανα Σχετιζόμενα με το Π.Π.Σ.
  • Οποιοδήποτε άλλο όργανο εμπλέκεται στη λειτουργία του Π.Π.Σ. καθορίζεται από τον Κανονισμό Προπτυχιακών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ Π.Π.Σ.

 

Άρθρο 3

Χρονική Διάρκεια του Π.Π.Σ.

 

  1. Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (Π.Π.Σ.) διεξάγεται με το σύστημα των εξαμηνιαίων μαθημάτων.
  2. Η συνολική διάρκεια φοίτησης στο Π.Π.Σ. ανέρχεται σε οκτώ (8) εξάμηνα, τα οποία κατανέμονται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά έτη. Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Το διδακτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους οργανώνεται σε δύο (2) ακαδημαϊκά εξάμηνα: το χειμερινό και το εαρινό εξάμηνο. Οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης των εξαμήνων καθορίζονται από το Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο του Ιδρύματος.
  3. Η διάρκεια διδασκαλίας κάθε εξαμήνου περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο δεκατρείς (13) πλήρεις εβδομάδες εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, ο συνολικός αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας ενός μαθήματος είναι μικρότερος των δεκατριών (13), το μάθημα θεωρείται μη διδαχθέν και δεν επιτρέπεται η εξέτασή του. Οποιαδήποτε εξέταση διενεργηθεί σε τέτοια περίπτωση θεωρείται άκυρη, και ο αντίστοιχος βαθμός δεν προσμετράται στον υπολογισμό του τελικού βαθμού αποφοίτησης.
  4. Μετά την ολοκλήρωση της διδασκαλίας κάθε εξαμήνου, ακολουθεί η αντίστοιχη εξεταστική περίοδος. Επιπλέον, κατά το μήνα Σεπτέμβριο κάθε ακαδημαϊκού έτους πραγματοποιείται επαναληπτική εξεταστική περίοδος, η οποία αφορά μαθήματα που έχουν διδαχθεί στα δύο (2) εξάμηνα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους. Ο αριθμός των εβδομάδων που διατίθενται για τη διενέργεια των εξετάσεων καθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου και περιλαμβάνεται στο Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο του Ιδρύματος.
  5. Κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών εξαμήνων, δεν πραγματοποιούνται μαθήματα και εξετάσεις κατά τις επίσημες εθνικές και τοπικές αργίες.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΕΓΓΡΑΦΗ – ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΠΟΥΔΩΝ

 

Άρθρο 4

Εγγραφή Φοιτητών

 

  1. Φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου καθίστανται όσοι εγγράφονται σ’ αυτό μετά από εισαγωγή, μετεγγραφή ή κατατακτήριες εξετάσεις σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Η εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών στο Τμήμα Πληροφορικής γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως αυτή ανακοινώνεται από αυτό, και αποστολή των ονομάτων των επιτυχόντων από το Υπουργείο στο Τμήμα. Ακολουθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης των στοιχείων (ταυτοπροσωπία) των επιτυχόντων από τη Γραμματεία του Τμήματος. Ενημέρωση των ενδιαφερομένων γίνεται από τη Γραμματεία με ανάρτηση σχετικών ανακοινώσεων στην ιστοσελίδα του Τμήματος. Η ταυτοπροσωπία είναι υποχρεωτική προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή και να χορηγηθούν στους φοιτητές κωδικοί πρόσβασης στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.
  • Οι μετεγγραφές φοιτητών (αφορά μόνο τα Τμήματα για τα οποία υπάρχει αντιστοιχία με το Τμήμα Πληροφορικής) διενεργούνται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο κατατίθενται ηλεκτρονικά οι αντίστοιχες αιτήσεις μετεγγραφής σε ημερομηνίες που ανακοινώνει το Υπουργείο.
  • Φοιτητής που έχει εγγραφεί στο Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου δεν μπορεί να είναι συγχρόνως φοιτητής και σε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Άρθρο 5

Ανανέωση Εγγραφής – Αναστολή Σπουδών

 

  1. Οι φοιτητές ανανεώνουν το εξάμηνό τους στο Τμήμα στην αρχή κάθε εξαμήνου, σε ημερομηνίες, που ανακοινώνονται από τη Γραμματεία και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος, δηλώνοντας συγχρόνως τα μαθήματα που επιλέγουν να παρακολουθήσουν κατά το συγκεκριμένο εξάμηνο (δήλωση μαθημάτων) υποβάλλοντας ηλεκτρονική δήλωση μέσω του συστήματος https://dias.ionio.gr/
  2. Όσοι φοιτητές δεν δηλώσουν εμπρόθεσμα τα υποχρεωτικά και επιλογής μαθήματα, θεωρείται ότι δεν έχουν ανανεώσει την εγγραφή τους για το τρέχον εξάμηνο και δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις αντίστοιχες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Σεπτεμβρίου.
  3. Μαθήματα τα οποία έχουν δηλωθεί σε προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη και δεν έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα πρέπει να δηλωθούν εκ νέου προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα παρακολούθησης και επανεξέτασης στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
  4. Κάθε φοιτητής (που δεν έχει περάσει τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης) έχει δικαίωμα να ζητήσει αναστολή σπουδών με αίτησή του στη Γραμματεία του Τμήματος Πληροφορικής (για ζυγό αριθμό εξαμήνων, συνεχόμενα ή μη, και πάντως όχι περισσότερα από 4 εξάμηνα. Η αίτηση περιλαμβάνει το αιτούμενο χρονικό διάστημα αναστολής και είναι προαιρετική η αναφορά των λόγων σε αυτή.
  5. Οι φοιτητές που διακόπτουν κατά τα ανωτέρω τις σπουδές τους, δεν διατηρούν τη φοιτητική ιδιότητα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της διακοπής των σπουδών τους. Μετά τη λήξη της διακοπής, οι φοιτητές επανέρχονται και εντάσσονται ξανά στο Τμήμα.
  6. Οι πρωτοετείς φοιτητές υποβάλλουν αίτηση διακοπής φοίτησης εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αρχικής εγγραφής.
  7. Το συνολικό χρονικό διάστημα της αναστολής σπουδών δεν προσμετράται στον υπολογισμό των ετών φοίτησης.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄

ΔΟΜΗ ΤΟΥ Π.Π.Σ.

 

Άρθρο 6

Κατευθύνσεις του Π.Π.Σ.

 

  1. Κατά τα δύο πρώτα έτη φοίτησης, τα μαθήματα του Π.Π.Σ. διακρίνονται σε υποχρεωτικά και επιλογής και είναι κοινά για όλους τους φοιτητές.
  2. Στο τρίτο και τέταρτο έτος σπουδών, το Π.Π.Σ. εξειδικεύεται στις ακόλουθες δύο κατευθύνσεις:
  • Πληροφοριακά Συστήματα
  • Πληροφορική στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες
  1. Οι φοιτητές επιλέγουν μία από τις δύο κατευθύνσεις σπουδών, υποβάλλοντας σχετική δήλωση μέσω του συστήματος Γραμματείας του Τμήματος https://dias.ionio.gr/. Για την καλύτερη ενημέρωσή τους, στην αρχή του πέμπτου (Ε') εξαμήνου πραγματοποιείται ειδική ενημερωτική παρουσίαση των κατευθύνσεων.
  2. Η δήλωση κατεύθυνσης πραγματοποιείται κατά την περίοδο δήλωσης μαθημάτων μέσω του συστήματος https://dias.ionio.gr/, για το χειμερινό εξάμηνο του τρίτου έτους (Ε' εξάμηνο).
  3. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα αλλαγής κατεύθυνσης μία (1) φορά κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, υποβάλλοντας σχετική δήλωση στη Γραμματεία του Τμήματος.
  4. Η κατεύθυνση που επιλέγει ο φοιτητής αναγράφεται και στην αναλυτική βαθμολογία και στο πτυχίο.
  5. Τα μαθήματα του τρίτου και τέταρτου έτους διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
  • Μαθήματα κορμού: Υποχρεωτικά για όλους τους φοιτητές.
  • Υποχρεωτικά μαθήματα κατεύθυνσης: Υποχρεωτικά μόνο για τους φοιτητές που έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
  • Μαθήματα επιλογής: Διαθέσιμα προς επιλογή ανεξαρτήτως κατεύθυνσης.

 

Άρθρο 7

Οδηγός Σπουδών

 

  1. Το Πρόγραμμα Σπουδών, μετά την έγκρισή του, δημοσιεύεται στον Οδηγό Σπουδών και αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος.
  2. Κατά το εαρινό εξάμηνο κάθε ακαδημαϊκού έτους, η Σ.Τ. καταρτίζει τον ετήσιο Οδηγό Σπουδών του επόμενου ακαδημαϊκού έτους. Ο Οδηγός Σπουδών γνωστοποιείται στους φοιτητές μέσω της Γραμματείας και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

 

Άρθρο 8

Ωρολόγιο Πρόγραμμα

 

  1. Η διδασκαλία των μαθημάτων του Π.Π.Σ. πραγματοποιείται σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα, το οποίο καταρτίζεται από τον Υπεύθυνο Ωρολογίου Προγράμματος, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Τμήματος, και εγκρίνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Το ωρολόγιο πρόγραμμα ισχύει για ένα διδακτικό εξάμηνο και καταρτίζεται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Μετά την οριστικοποίησή του, κοινοποιείται στη Γραμματεία του Τμήματος και ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

 

 

  1. Το ωρολόγιο πρόγραμμα περιλαμβάνει:
  • Τα προσφερόμενα μαθήματα.
  • Τις αίθουσες διδασκαλίας.
  • Την εβδομαδιαία κατανομή των ωρών διδασκαλίας ανά μάθημα.
  1. Η διδασκαλία των υποχρεωτικών μαθημάτων είναι υποχρεωτική για όλους τους φοιτητές. Το ίδιο ισχύει και για τα μαθήματα επιλογής.

 

Άρθρο 9

Σύμβουλοι Σπουδών

 

  1. Σύμφωνα με το Άρθρο 35 του Ν. 4009/2011 (ΦΕΚ Α' 195/06.09.2011), η Συνέλευση του Τμήματος δύναται να ορίζει μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ως Συμβούλους Σπουδών, οι οποίοι αναλαμβάνουν αυτό το ρόλο εκ περιτροπής για ένα ακαδημαϊκό έτος.
  2. Καθήκοντα Συμβούλων Σπουδών:
  • Παροχή ακαδημαϊκής καθοδήγησης στους φοιτητές.
  • Υποστήριξη και παροχή συμβουλών για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών.
  • Ειδική μέριμνα για φοιτητές με αναπηρία (ΑμεΑ) ή για φοιτητές που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες κατά τη φοίτησή τους.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Π.Π.Σ.

 

Άρθρο 10

Προϋποθέσεις για την Απόκτηση Πτυχίου

 

  1. Για την απονομή του πτυχίου απαιτείται:
  • Η επιτυχής εκπόνηση και συγγραφή της Πτυχιακής Εργασίας.
  • Η επιτυχής ολοκλήρωση όλων των υποχρεωτικών μαθημάτων.
  • Η επιτυχής εξέταση σε τόσα μαθήματα επιλογής όσα απαιτούνται, ώστε το συνολικό άθροισμα των πιστωτικών μονάδων ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System), συμπεριλαμβανομένων των μονάδων των υποχρεωτικών μαθημάτων, των μαθημάτων επιλογής και της Πτυχιακής Εργασίας, να ανέρχεται τουλάχιστον σε 240 ECTS.

Τα προσφερόμενα μαθήματα αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 60 μονάδες ECTS ανά ακαδημαϊκό έτος. Οι πιστωτικές μονάδες ECTS αντανακλούν την ποσότητα εργασίας που απαιτείται για κάθε μάθημα, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική ακαδημαϊκή δραστηριότητα των φοιτητών, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης διαλέξεων, εργαστηριακών ασκήσεων, φροντιστηρίων, πρακτικής άσκησης, ατομικής και ομαδικής μελέτης, καθώς και της συμμετοχής σε εξετάσεις και αξιολογήσεις.

  1. Οι διδακτικές μονάδες για κάθε μάθημα ανέρχονται σε τέσσερις (4), με συντελεστή βαρύτητας 1,5. Οι Διδακτικές Μονάδες διαφέρουν από τις ECTS Μονάδες και δεν πρέπει να συγχέονται.
  2. Το Π.Π.Σ. περιλαμβάνει, εκτός των θεωρητικών διαλέξεων, και φροντιστηριακά και εργαστηριακά μαθήματα, τα οποία αποσκοπούν στην πρακτική κατάρτιση και εφαρμογή της θεωρητικής γνώσης.
  3. Ο τελικός βαθμός του πτυχίου υπολογίζεται ως ο σταθμισμένος μέσος όρος των βαθμολογιών των μαθημάτων και της πτυχιακής εργασίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πρακτική άσκηση. Ο τελικός βαθμός αποδίδεται με ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού ψηφίου.
  4. Σύμφωνα με το άρθρο 40 παρ. 3 του «Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας» του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΦΕΚ 2630/τ.Β΄/18-6-2021), άλλαξε ο τρόπος προσδιορισμού του βαθμού πτυχίου. Επομένως:
  • Για τους φοιτητές με έτος εισαγωγής 2016-2017 και πριν, ο βαθμός πτυχίου τους υπολογίζεται με βάση τους «συντελεστές βαρύτητας», οι οποίοι συνδέονται με τις διδακτικές μονάδες.
  • Για τους φοιτητές με έτος εισαγωγής 2017-2018 και μετά, ο βαθμός πτυχίου τους υπολογίζεται με βάση τις ECTS μονάδες.
  1. Η κλίμακα βαθμολογίας του πτυχίου έχει ως εξής:
  • Άριστα: 8,50 – 10,00
  • Λίαν Καλώς: 6,50 – 8,49
  • Καλώς: 5,00 – 6,49

 

Άρθρο 11

Συγγράμματα και Βοηθήματα

 

  1. Η διδασκαλία των μαθημάτων συμπληρώνεται από αντίστοιχα διδακτικά συγγράμματα, τα οποία μπορούν να είναι έντυπα ή ηλεκτρονικά (συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερα προσβάσιμων ηλεκτρονικών βιβλίων και ακαδημαϊκών σημειώσεων). Τα συγγράμματα αυτά καλύπτουν ολοκληρωμένα το περιεχόμενο ενός μαθήματος και διασφαλίζουν την ακαδημαϊκή επάρκεια της διδασκαλίας.
  2. Τα διδακτικά συγγράμματα εγκρίνονται ετησίως από τη Σ.Τ. Κάθε μάθημα συνοδεύεται από τουλάχιστον δύο (2) προτεινόμενα συγγράμματα, επιλεγμένα από τη βάση του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος (ΚΠΣ) "ΕΥΔΟΞΟΣ", κατόπιν εισήγησης των διδασκόντων του μαθήματος ή άλλων μελών Δ.Ε.Π. με συναφές γνωστικό αντικείμενο.
  3. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το διδακτικό σύγγραμμα που επιθυμούν μέσω της πλατφόρμας http://eudoxus.gr/. Διευκρινίζεται ότι δεν χορηγούνται δωρεάν έντυπα συγγράμματα για μαθήματα που έχουν ήδη δηλωθεί και εξεταστεί ανεπιτυχώς σε προηγούμενα εξάμηνα.

 

Άρθρο 12

Αγγλική Γλώσσα

 

  1. Η πιστοποιημένη γνώση της Αγγλικής γλώσσας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απονομή του πτυχίου. Η γνώση αυτή μπορεί να αποδειχθεί με έναν από τους εξής τρόπους:
  • Κατάθεση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας τουλάχιστον επιπέδου Β2 ή άλλου αντίστοιχου αναγνωρισμένου πιστοποιητικού.
  • Επιτυχή εξέταση στα μαθήματα Αγγλικής γλώσσας που προσφέρονται στο Π.Π.Σ.
  • Βεβαίωση παρακολούθησης ειδικών σεμιναρίων Αγγλικής γλώσσας που δύναται να οργανωθούν από το Τμήμα για το σκοπό αυτό.

 

Άρθρο 13

Επιλογή Μαθημάτων

 

  1. Σε περίπτωση μη επιτυχούς εξέτασης σε μάθημα επιλογής, δεν απαιτείται η αντικατάστασή του με άλλο μάθημα.
  2. Μάθημα επιλογής που είχε δηλωθεί σε προηγούμενο εξάμηνο αλλά δεν εξετάστηκε ή δεν εξετάστηκε επιτυχώς, μπορεί είτε:
  • να δηλωθεί εκ νέου στην τρέχουσα δήλωση μαθημάτων, εφόσον ο φοιτητής επιθυμεί να επανεξεταστεί, ή
  • να μην δηλωθεί εκ νέου, εφόσον ο φοιτητής δεν επιθυμεί να επανεξεταστεί.
  1. Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν έως ένα (1) υποχρεωτικό μάθημα άλλης κατεύθυνσης, επιπλέον των μαθημάτων επιλογής του εξαμήνου στο οποίο βρίσκονται.
  2. Οι φοιτητές δεν δύνανται να δηλώσουν μαθήματα επιλογής από μεγαλύτερα εξάμηνα του Τμήματος ή από άλλα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, εκτός εάν τα μαθήματα αυτά χαρακτηρίζονται ως μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής (ΕΕ).
  3. Τα μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής (ΕΕ) (δηλαδή μαθήματα επιλογής που προσφέρονται από άλλα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου) πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
  • Να αντιστοιχούν σε τουλάχιστον τρεις (3) διδακτικές μονάδες στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος που τα προσφέρει.
  • Να μην ανήκουν στο πεδίο της Πληροφορικής, καθώς το γνωστικό αυτό αντικείμενο καλύπτεται πλήρως από το Π.Π.Σ. του Τμήματος Πληροφορικής. Ωστόσο, το περιεχόμενό τους πρέπει να σχετίζεται με εφαρμογές της Πληροφορικής σε άλλους επιστημονικούς τομείς.
  • Οι φοιτητές μπορούν να δηλώσουν μόνο ένα (1) μάθημα Ελεύθερης Επιλογής (ΕΕ) που θα συνυπολογιστεί στη διαμόρφωση του βαθμού πτυχίου.
  • Η δήλωση μαθημάτων ΕΕ προϋποθέτει συνεννόηση με τη Γραμματεία του Τμήματος Πληροφορικής και έγκριση από την Ε.Π.Σ.
  1. Εάν ένας φοιτητής έχει εξεταστεί επιτυχώς σε περισσότερα από τα απαιτούμενα μαθήματα επιλογής για τη λήψη του πτυχίου, έχει το δικαίωμα να καθορίσει ποια από αυτά θα συνυπολογιστούν στο βαθμό του πτυχίου.
  • Η επιλογή αυτή πραγματοποιείται με έγγραφη δήλωση του φοιτητή.
  • Τα επιπλέον επιτυχώς εξετασθέντα μαθήματα επιλογής δεν προσμετρώνται στο βαθμό πτυχίου, ωστόσο αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Αναλυτικής Βαθμολογίας και στο Παράρτημα Διπλώματος.

 

Άρθρο 14

Επανεξέταση Μαθημάτων

 

  1. Οι φοιτητές όλων των εξαμήνων έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν έγγραφη δήλωση για την επανεξέταση έως πέντε (5) μαθημάτων.
  2. Σε περίπτωση επανεξέτασης, η Γραμματεία καταχωρίζει τον υψηλότερο βαθμό που επιτεύχθηκε σε κάθε μάθημα.

 

Άρθρο 15

Αναγνώριση Μαθημάτων

 

  1. Οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο Τμήμα μέσω κατατακτήριων εξετάσεων ή μέσω διαδικασίας μετεγγραφής, έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν την αναγνώριση μαθημάτων του Π.Π.Σ., υποβάλλοντας σχετική αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος.

 

 

  1. Η αίτηση αναγνώρισης πρέπει να συνοδεύεται από:
  • Αναλυτική βαθμολογία του φοιτητή από τις προηγούμενες σπουδές του.
  • Οδηγό Σπουδών του προηγούμενου Τμήματος φοίτησης, ο οποίος περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των μαθημάτων που επιθυμεί ο φοιτητής να αναγνωριστούν.
  1. Η Γραμματεία διαβιβάζει τις αιτήσεις αναγνώρισης στην Ε.Π.Σ., η οποία, σε συνεργασία με τους αρμόδιους διδάσκοντες των αντίστοιχων μαθημάτων, διατυπώνει εισήγηση προς τη Σ.Τ. σχετικά με την έγκριση ή μη της αναγνώρισης των μαθημάτων και τη μεταφορά της αντίστοιχης βαθμολογίας.
  2. Η τελική απόφαση σχετικά με την αναγνώριση μαθημάτων λαμβάνεται από τη Σ.Τ., κατόπιν αξιολόγησης της εισήγησης της Ε.Π.Σ..
  3. Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ERASMUS+ μπορούν να αιτηθούν την αναγνώριση μαθημάτων που έχουν ολοκληρώσει στο πανεπιστήμιο υποδοχής, σύμφωνα με τον Κανονισμό ERASMUS+ του Τμήματος και του Ιδρύματος.

 

Άρθρο 16

Πρακτική Άσκηση

 

  1. Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος περιλαμβάνει προαιρετική πρακτική άσκηση σε αντικείμενα συναφή με το γνωστικό πεδίο της Πληροφορικής. Η πρακτική άσκηση αποσκοπεί:
  • Στην εξοικείωση των φοιτητών με την επαγγελματική πρακτική.
  • Στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και δεξιοτήτων.
  • Στη σύνδεση των ακαδημαϊκών σπουδών με την αγορά εργασίας.
  • Στην ανάδειξη επαγγελματικών ικανοτήτων και στη δημιουργία δικτύων συνεργασίας με φορείς του κλάδου.
  1. Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται υπό τους όρους που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και διεξάγεται σε συνεργασία με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.
  2. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στην πρακτική άσκηση, καθώς και τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών, καθορίζονται από τη Σ.Τ. και περιγράφονται στον Κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος, ο οποίος είναι διαθέσιμος στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος.

 

 

 

Άρθρο 17

Πτυχιακή Εργασία

 

  1. Κάθε φοιτητής είναι υποχρεωμένος να εκπονήσει Πτυχιακή Εργασία, η οποία εντάσσεται στο γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ολοκλήρωσης των σπουδών του.
  2. Η διαδικασία ανάθεσης, εκπόνησης και αξιολόγησης των Πτυχιακών Εργασιών ρυθμίζεται από αποφάσεις του Τμήματος και περιγράφεται λεπτομερώς στον Κανονισμό Πτυχιακής Εργασίας.
  3. Ο Κανονισμός Πτυχιακής Εργασίας αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος και περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια αξιολόγησης, τις διαδικασίες υποβολής και τις προθεσμίες ολοκλήρωσης των πτυχιακών εργασιών.

 

Άρθρο 18

Αξιολόγηση Διδακτικού Έργου

 

  1. Η αξιολόγηση του διδακτικού έργου κάθε μαθήματος πραγματοποιείται από τους φοιτητές μέσω ανώνυμων ερωτηματολογίων, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα καταγραφής απόψεων σχετικά με:
  • Την ποιότητα της διδασκαλίας.
  • Την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού υλικού.
  • Την καταλληλότητα των υποδομών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  1. Η διαδικασία αξιολόγησης διενεργείται σε χρονικές περιόδους που καθορίζονται από τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η συμμετοχή των φοιτητών στη διαδικασία αξιολόγησης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τα συγκεντρωθέντα στοιχεία αξιοποιούνται αποκλειστικά για το σχεδιασμό, τη βελτίωση και την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού έργου και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  2. Το Τμήμα, ως ακαδημαϊκή μονάδα, καθώς και το Πρόγραμμα Σπουδών υπόκεινται σε περιοδική εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, η οποία διενεργείται από επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ορίζεται από το Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (Σ.Α.Π.) της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.). Η αξιολόγηση πραγματοποιείται σύμφωνα με:
  • Την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Τις οδηγίες του Σ.Α.Π.
  • Τις αποφάσεις της ΜΟ.ΔΙ.Π. του Ιονίου Πανεπιστημίου.
  1. Η Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜ.Ε.Α.) του Τμήματος είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των εσωτερικών διαδικασιών αξιολόγησης, υπό την εποπτεία της ΜΟ.ΔΙ.Π. του Ιδρύματος.
  2. Η ΜΟ.ΔΙ.Π. του Ιδρύματος διαχειρίζεται το συντονισμό, την παρακολούθηση και την υλοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης, καθώς και την ανάλυση των ερωτηματολογίων και την εξαγωγή πορισμάτων για τη συνεχή βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

 

Άρθρο 19

Περίοδοι Εξετάσεων

 

  1. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται αποκλειστικά μετά την ολοκλήρωση του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου για τα αντίστοιχα μαθήματα που διδάχθηκαν σε κάθε εξάμηνο. Η έναρξη και η λήξη των εξεταστικών περιόδων καθορίζονται από το Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο. Επιπλέον, οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε επαναληπτική εξεταστική περίοδο κατά το μήνα Σεπτέμβριο, η οποία αφορά μαθήματα και των δύο εξαμήνων του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους.
  2. Οι φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει την κανονική φοίτηση, η οποία αντιστοιχεί στο ελάχιστο απαιτούμενο διάστημα για την απονομή του πτυχίου, σύμφωνα με το ενδεικτικό Πρόγραμμα Σπουδών, έχουν το δικαίωμα να εξεταστούν, στις αντίστοιχες εξεταστικές περιόδους, σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξάρτητα από το εξάμηνο διδασκαλίας τους, κατόπιν απόφασης της Σ.Τ.
  3. Το πρόγραμμα των εξετάσεων του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου, καθώς και της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου, καταρτίζεται από τον Υπεύθυνο Ωρολογίου Προγράμματος, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Τμήματος, και εγκρίνεται από τη Σ.Τ. Το πρόγραμμα εξετάσεων περιλαμβάνει:
  • Ημερομηνίες διεξαγωγής.
  • Τόπο και ώρες πραγματοποίησης των εξετάσεων.
  • Ονοματεπώνυμο υπεύθυνου διδάσκοντα ή διδασκόντων.
  • Τεχνικές λεπτομέρειες και ενδεχόμενες ειδικές ρυθμίσεις.
  1. Επιτηρητές ορίζονται μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π., καθώς και πανεπιστημιακοί υπότροφοι, αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες ή μεταδιδάκτορες.
  2. Το πρόγραμμα των εξετάσεων ανακοινώνεται τουλάχιστον δύο (2) εβδομάδες πριν από την έναρξη κάθε εξεταστικής περιόδου και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος. Το πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου ανακοινώνεται πριν την έναρξη των θερινών διακοπών, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συγκλήτου.

 

Άρθρο 20

Διεξαγωγή Εξετάσεων

 

  1. Ο διδάσκων κάθε μαθήματος έχει την αποκλειστική ευθύνη για την επιλογή της μεθόδου αξιολόγησης των φοιτητών, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει:
  • Γραπτές ή προφορικές εξετάσεις.
  • Εκπόνηση και παρουσίαση εργασιών.
  • Συνδυασμό εξεταστικών μεθόδων ή άλλες μορφές αξιολόγησης, κατά την κρίση του διδάσκοντα.
  • Ενδιάμεσες αξιολογήσεις ή συνεχόμενη αξιολόγηση κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες της εξεταστικής διαδικασίας (όπως ο αριθμός των ενδιάμεσων εξετάσεων, η βαρύτητα των επιμέρους εξεταστικών στοιχείων και τα κριτήρια αξιολόγησης) ανακοινώνονται από το διδάσκοντα κατά την έναρξη του εξαμήνου.

  1. Η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνει τη διδακτέα ύλη, η οποία έχει ανακοινωθεί από το διδάσκοντα στην αρχή του εξαμήνου, καθώς και τυχόν διευκρινίσεις ή τροποποιήσεις που έχουν κοινοποιηθεί επίσημα στους φοιτητές.
  2. Οι φοιτητές που δεν επιτύχουν σε υποχρεωτικό μάθημα υποχρεούνται να το επαναλάβουν. Εάν ένας φοιτητής αποτύχει σε μάθημα επιλογής, έχει τη δυνατότητα είτε να το επαναλάβει είτε να το αντικαταστήσει με άλλο μάθημα επιλογής.
  3. Κάθε εξεταζόμενος υποχρεούται να προσέλθει στην καθορισμένη αίθουσα την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της εξέτασης. Μετά τη διανομή των θεμάτων, απαγορεύεται η είσοδος σε καθυστερημένους φοιτητές.
  4. Οι διδάσκοντες υποχρεούνται να υποβάλλουν στο ηλεκτρονικό σύστημα της Γραμματείας του Τμήματος τα τελικά αποτελέσματα των εξετάσεων (γραπτών ή/και προφορικών) εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία διεξαγωγής της εξέτασης.
  5. Η βαθμολογία των εξετάσεων εκφράζεται αριθμητικά στην κλίμακα 0 – 10, ως εξής:
  • Αποτυχία: 0 – 4
  • Επιτυχία: 5 – 10
  1. Ο διδάσκων παρίσταται στον χώρο της εξέτασης καθ’ όλη τη διάρκειά της και παραλαμβάνει τα γραπτά αμέσως μετά τη λήξη της εξέτασης. Σε περίπτωση απουσίας του διδάσκοντα λόγω έκτακτων συνθηκών, οι εξετάσεις δύνανται να διεξαχθούν μόνο εάν έχει οριστεί αντικαταστάτης διδάσκων και έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος του Τμήματος.
  2. Κάθε εξεταζόμενος πρέπει να αναγράφει τα πλήρη στοιχεία του στο γραπτό του και να επιδεικνύει την ακαδημαϊκή (φοιτητική) του ταυτότητα στον επιτηρητή για ταυτοποίηση. Σε περίπτωση πλαστοπροσωπίας, το περιστατικό παραπέμπεται στη Σ.Τ. για την αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών. Εάν ένας φοιτητής δεν φέρει την ακαδημαϊκή του ταυτότητα, δεν μπορεί να συμμετάσχει στην εξέταση, εκτός εάν ο διδάσκων πιστοποιήσει την ταυτότητά του.
  3. Φοιτητής που αποχωρεί από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της εξέτασης υποχρεούται να παραδώσει το γραπτό του και τα θέματα της εξέτασης. Δεν επιτρέπεται η επιστροφή στην αίθουσα για τη συνέχιση της εξέτασης. Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να επιτραπεί ολιγόλεπτη έξοδος για εξαιρετικούς λόγους, μόνο με συνοδεία επιτηρητή, και η έξοδος αυτή καταγράφεται στο γραπτό δοκίμιο.
  4. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, κάθε εξεταζόμενος παραδίδει το γραπτό του στον επιτηρητή και υπογράφει στην κατάσταση εξεταζομένων. Όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος της εξέτασης, οι επιτηρητές παραλαμβάνουν, μονογράφουν και αριθμούν τα γραπτά, τα οποία παραδίδουν στον υπεύθυνο διδάσκοντα.
  5. Βεβαίωση συμμετοχής στις εξετάσεις παρέχεται μόνο στους φοιτητές που έχουν δηλώσει το μάθημα και έχουν εξεταστεί σε αυτό. Η βεβαίωση χορηγείται από τη Γραμματεία του Τμήματος κατόπιν ελέγχου των παρουσιών.
  6. Δεν καταχωρούνται βαθμοί για φοιτητές που:
  • Δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα παρουσίας των εξεταζόμενων.
  • Δεν έχουν δηλώσει το μάθημα κατά το αντίστοιχο εξάμηνο φοίτησης.
  1. Οι φοιτητές ενημερώνονται για τη βαθμολογία τους μέσω του προσωπικού τους ιδρυματικού λογαριασμού.
  2. Μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων, οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα, σε καθορισμένες ημερομηνίες και ώρες, να προβάλουν το γραπτό τους και να ζητήσουν διευκρινίσεις από το διδάσκοντα σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησής τους.
  3. Τα γραπτά των εξετάσεων φυλάσσονται για ένα (1) έτος με ευθύνη του διδάσκοντα. Μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος, τα γραπτά καταστρέφονται, εκτός εάν εκκρεμεί σχετική ποινική, πειθαρχική ή διοικητική διαδικασία.

 

Άρθρο 21

Εξετάσεις Φοιτητών με Αναπηρία ή Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες

 

  1. Οι φοιτητές που διαθέτουν επίσημες διαγνωστικές εκθέσεις, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δικαιούνται προσαρμογές στη διαδικασία εξέτασης ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή προσβασιμότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι εκθέσεις αυτές πρέπει να κατατίθενται στη Γραμματεία του Τμήματος προκειμένου να εφαρμοστούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις.
  2. Οι διδάσκοντες υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τα επίσημα δικαιολογητικά των φοιτητών και να προσαρμόζουν αντίστοιχα τη διαδικασία εξέτασης.
  3. Σε περίπτωση που η ειδική διαγνωστική έκθεση δεν προσδιορίζει σαφώς τον τρόπο εξέτασης, ο φοιτητής μπορεί να υποβάλει γραπτό αίτημα στη Σ.Τ., η οποία δύναται να αποφασίσει για την προσαρμογή του τρόπου εξέτασης.

 

Άρθρο 22

Κατατακτήριες Εξετάσεις

 

  1. Η επιλογή των υποψηφίων για κατάταξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Τμήμα πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων με θέματα ανάπτυξης σε τρία (3) μαθήματα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τον παρόντα Κανονισμό.
  2. Τα εξεταζόμενα μαθήματα, η ύλη και τα προτεινόμενα συγγράμματα καθορίζονται με απόφαση της Σ.Τ. και αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος.
  3. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στη Γραμματεία του Τμήματος, από 1 έως 15 Νοεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οι κατατακτήριες εξετάσεις διεξάγονται από 1 έως 20 Δεκεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
  4. Η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων καθορίζεται από το άθροισμα των βαθμολογιών των τριών εξεταζόμενων μαθημάτων. Στη λίστα επιτυχίας περιλαμβάνονται μόνο όσοι έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 30 μονάδες συνολικά, με ελάχιστη βαθμολογία 10 μονάδες σε κάθε μάθημα.
  5. Η κατάταξη των επιτυχόντων γίνεται με φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, μέχρι να καλυφθεί το προβλεπόμενο ποσοστό κατατάξεων. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, προτεραιότητα δίνεται σε υποψηφίους που διαθέτουν πτυχίο με συναφή μαθήματα προς το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος. Αν εξακολουθεί να υπάρχει ισοβαθμία, διεξάγεται κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων. Δεν επιτρέπεται η υπέρβαση του αριθμού κατατάξεων λόγω ισοβαθμίας.
  6. Οι επιτυχόντες εγγράφονται στο Α΄ εξάμηνο, κατόπιν έγκρισης των αποτελεσμάτων των εξετάσεων από την Σ.Τ.
  7. Η διαδικασία κατάταξης πραγματοποιείται από την Επιτροπή Κατατάξεων, η οποία είναι επταμελής και συγκροτείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος. Η Επιτροπή Κατατάξεων αποτελείται από:
  • Τον Πρόεδρο του Τμήματος.
  • Έξι (6) μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος, τα οποία ορίζονται με κριτήριο τη διδασκαλία του γνωστικού αντικειμένου των εξεταζόμενων μαθημάτων ή συναφών αντικειμένων.
  • Σε περίπτωση έλλειψης επαρκών μελών Δ.Ε.Π., είναι δυνατός ο ορισμός μελών από άλλα Τμήματα της ίδιας ή άλλης Σχολής του Ιδρύματος, καθώς και από άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που διαθέτουν το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο.
  1. Η Επιτροπή Κατατάξεων είναι υπεύθυνη για:
  • Τη διασφάλιση της διαφάνειας και του αδιάβλητου της διαδικασίας.
  • Την εξέταση και αξιολόγηση υποψηφίων με αναπηρία ή ειδικές μαθησιακές ανάγκες, σύμφωνα με τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης 92983/Ζ1/2015 (ΦΕΚ 1329 Β΄).
  1. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Επιτροπή Κατατάξεων συντάσσει επίσημο πρακτικό με τον πίνακα επιτυχόντων, το οποίο εγκρίνεται από τη Σ.Τ.
  2. Οι κατατασσόμενοι μπορούν να ζητήσουν αναγνώριση μαθημάτων από προηγούμενες σπουδές, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στη Γραμματεία του Τμήματος. Η απόφαση για την αναγνώριση λαμβάνεται από τη Σ.Τ., έπειτα από εισήγηση της Ε.Π.Σ. και σχετική αξιολόγηση των μαθημάτων που έχουν διδαχθεί.
  3. Οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων στα οποία έχουν ήδη εξεταστεί στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάταξης, εφόσον αυτά αντιστοιχούν σε μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος.
  4. Δεν επιτρέπεται η επανεξέταση ή η αναθεώρηση των γραπτών δοκιμίων των υποψηφίων.
  5. Τα γραπτά δοκίμια των υποψηφίων φυλάσσονται στο αρχείο του Τμήματος για τουλάχιστον ένα (1) έτος από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος αυτού, καταστρέφονται με ευθύνη της Επιτροπής Κατατάξεων, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

 

Άρθρο 23

Θέματα Ηθικής και Δεοντολογίας

 

  1. Η λογοκλοπή αποτελεί σοβαρή παραβίαση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι φοιτητές οφείλουν να αποφεύγουν κάθε μορφή λογοκλοπής κατά την εκπόνηση των ακαδημαϊκών τους εργασιών, καθώς η διαπίστωσή της συνεπάγεται πειθαρχικές κυρώσεις.
  2. Απαγορεύεται ρητά η χρήση αποσπασμάτων, πηγαίου κώδικα, λύσεων ή ιδεών από άλλες πηγές χωρίς τη δέουσα αναφορά. Οποιαδήποτε παράλειψη αναφοράς της προέλευσης συνιστά λογοκλοπή και αποτελεί σοβαρό ακαδημαϊκό παράπτωμα.
  3. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί λογοκλοπή, η Σ.Τ. δύναται να επιβάλει κυρώσεις, οι οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν:
  • Μηδενισμό της εργασίας.
  • Υποχρέωση επανυποβολής της εργασίας υπό νέους όρους.
  • Απαγόρευση συμμετοχής στην επόμενη εξεταστική περίοδο.
  • Επανεξέταση με διαφορετική μεθοδολογία από τον υπεύθυνο διδάσκοντα.
  1. Η υποβολή εργασίας που έχει εκπονηθεί από τρίτο πρόσωπο συνιστά ακαδημαϊκή απάτη και αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο υπόκειται σε κυρώσεις από τη Σ.Τ.
  2. Απαγορεύεται ρητά η πλαστοπροσωπία σε οποιαδήποτε ακαδημαϊκή ή εξεταστική διαδικασία. Οι φοιτητές υποχρεούνται να επιδεικνύουν τη φοιτητική τους ταυτότητα ή άλλο έγκυρο δημόσιο έγγραφο προκειμένου να αποδείξουν την ταυτότητά τους.
  3. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων απαγορεύεται αυστηρά:
  • Η χρήση μη εγκεκριμένων σημειώσεων, ηλεκτρονικών μέσων ή βοηθημάτων, εκτός εάν έχει εγκριθεί από το διδάσκοντα.
  • Η συνεργασία μεταξύ φοιτητών για την επίλυση των θεμάτων της εξέτασης.
  • Η αντιγραφή από άλλους εξεταζόμενους ή από εξωτερικές πηγές.
  1. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί οποιοδήποτε από τα ανωτέρω παραπτώματα, η Σ.Τ. δύναται να επιβάλει κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν:
  • Ακύρωση της εξέτασης για τον εμπλεκόμενο φοιτητή.
  • Πειθαρχική δίωξη σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανονισμούς του Ιδρύματος.
  • Αποκλεισμό από επόμενη εξεταστική περίοδο ή άλλες ποινές που προβλέπει η ακαδημαϊκή πολιτική του Τμήματος.
  1. Η τήρηση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας αποτελεί υποχρέωση όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και συμβάλλει στην ποιότητα και εγκυρότητα των σπουδών.

 

Άρθρο 24

Λοιπές Διατάξεις

 

Θέματα που δεν καλύπτονται από τον παρόντα Κανονισμό ρυθμίζονται με αποφάσεις της Σ.Τ., της Συγκλήτου του Ιδρύματος και σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, η οποία υπερισχύει σε κάθε περίπτωση.

Ενημέρωση: 07-05-2025

Σπουδές

Κτίριο Γραμματειών (Κτίριο 3) Πλατεία Τσιριγώτη 7 (πρώην Πλατεία Παλιού Ψυχιατρείου) Κέρκυρα, 49100 τηλ:26610 87760 / 87761 / 87763
e-mail: cs@ionio.gr
certification
<< <
Μάιος 2025
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Πέμπτη 08-05-2025
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας