Στα πλαίσια του ερευνητικού έργου «ANTIDOTE AI Attack and Defense for the Smart Healthcare», με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Χριστόφορο Νταντογιάν, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 30 Ιανουαρίου 2025, η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων (Kick-off meeting). Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Καθηγητής Θεμιστοκλής Έξαρχος, ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Στυλιανός Καραγιάννης, και οι φοιτητές του Τμήματος: Γεράσιμος Γραμμένος, Άγγελος Σπυρίδων Κουρτέσης, και Σπυρίδων Ευτύχιος Κοκοτός.
Ο στόχος του έργου ANTIDOTE είναι να δημιουργήσει ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό δίκτυο φορέων στους διεπιστημονικούς τομείς της κυβερνοασφάλειας, της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιακής υγείας. Οι φορείς θα ανταλλάξουν δεξιότητες και γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν μηχανισμούς ασφάλειας για την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και να προτείνουν νέες μεθόδους για να διασφαλίσουν την ασφαλή, αξιόπιστη και ανθεκτική λειτουργία τους στα πληροφοριακά συστήματα της ψηφιακής υγείας. Τα αποτελέσματα του έργου ANTIDOTE θα έχουν σημαντικό όφελος για την ευρωπαϊκή κοινωνία, ενισχύοντας παράλληλα την συνεργατική έρευνα μεταξύ των διαφορετικών χωρών και διεπιστημονικών τομέων.
Οι συνεργαζόμενοι φορείς του έργου είναι οι εξής: Πανεπιστήμιο Πειραιώς (Ελλάδα), Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Ελλάδα), INFOLYSIS (Ελλάδα), Universidade Lusófona (Πορτογαλία), PDM&FC (Πορτογαλία), CNIT (Ιταλία), BioIRC (Σερβία), Πανεπιστήμιο Kragujevac (Σερβία), Politehnica Bucharest (Ρουμανία).
Το έργο ANTIDOTE χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Marie Skłodowska-Curie Actions (HORIZON-MSCA-SE-2023).