Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είχε την τιμή να συμβάλει στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τεχνητής Νοημοσύνης (ΠΔΤΝ), μέσω της ενεργούς συμμετοχής του Τμήματος Πληροφορικής και των Επίκουρων Καθηγητών Αριστείδη Βραχάτη και Σπυρίδωνα Δουκάκη (ο τελευταίος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής) στην Επιστημονική Επιτροπή του διαγωνισμού. Τα δύο μέλη ΔΕΠ που συμμετείχαν είναι επίσης μέλη του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, το οποίο δραστηριοποιείται σε καινοτόμα διεπιστημονικά πεδία και ενισχύει ενεργά τη σύνδεση της έρευνας με την εκπαιδευτική πράξη.
Ο ΠΔΤΝ αποτέλεσε ένα όραμα που γεννήθηκε από μια δυναμική ομάδα με πάθος για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Εκπαίδευση — συνδιοργανώθηκε από 5 φορείς και στηρίχθηκε από 6 πανεπιστήμια και 1 ερευνητικό κέντρο που πίστεψαν στην ιδέα.
Ο διαγωνισμός σημείωσε μεγάλη απήχηση, με 300 μαθητές και μαθήτριες από κάθε γωνιά της Ελλάδας να συμμετέχουν — το 24% εξ αυτών κορίτσια. Το επίπεδο των λύσεων ήταν εντυπωσιακό: πάνω από 30 διαγωνιζόμενοι/ες έλυσαν όλα τα προβλήματα, ενώ 143 συμμετοχές πέτυχαν θετικό σκορ.
Η τελική φάση «Πανδώρα» πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αποτέλεσε μια γιορτή γνώσης, συνεργασίας και αριστείας. Ενενήντα (90) μαθητές και μαθήτριες έφτασαν στον τελικό, με το 25% αυτών να διακρίνονται, και 4 εξ αυτών να συγκροτούν την πρώτη Εθνική Ομάδα Τεχνητής Νοημοσύνης της Ελλάδας, που θα μας εκπροσωπήσει σε διεθνές επίπεδο.
Η συμβολή των μελών ΔΕΠ του Ιονίου Πανεπιστημίου υπήρξε ουσιαστική για τη διαμόρφωση του επιστημονικού πλαισίου του διαγωνισμού, την ποιότητα των θεμάτων και την ακαδημαϊκή εγκυρότητα της διαδικασίας.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συγχαίρει θερμά τους μαθητές και μαθήτριες για τη συμμετοχή και τις επιδόσεις τους, καθώς και τους/τις εκπαιδευτικούς, τους/τις διοργανωτές/τριες και τους συντελεστές του διαγωνισμού για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία που φέρνει την Τεχνητή Νοημοσύνη πιο κοντά στην εκπαιδευτική κοινότητα.