Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων


Διδάσκων/ουσα: Κροκίδης Μάριος, Έξαρχος Θεμιστοκλής
Κωδικός Μαθήματος: HY-660
Τύπος Μαθήματος: Πληροφοριακά Συστήματα
Επίπεδο Μαθήματος: Προπτυχιακό
Γλώσσα Μαθήματος: Ελληνικά
Εξάμηνο: ΣΤ΄
ECTS: 5
Διδακτικές Μονάδες: 4
Ώρες Διάλεξης: 2
Ώρες Εργαστηρίου/Φροντιστηρίου: 2Φ
Σύνολο Ωρών: 4
Σελίδα E Class: https://opencourses.ionio.gr/courses/DDI125/
Σύντομη Περιγραφή:

Εισαγωγή στη θεωρία Αποφάσεων, Η φιλοσοφία των Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων και ο ρόλος τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην επιχείρηση, Αρχιτεκτονική Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων, Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων βασισμένα στη διαχείριση Βάσεων Δεδομένων και Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων βασισμένα στη διαχείριση Βάσεων Μοντέλων, Τεχνικές και Μοντέλα λήψης αποφάσεων: Δέντρα αποφάσεων, μαθηματικός προγραμματισμός, ανάλυση ευαισθησίας, what-if ανάλυση, ανάλυση βάσει στόχων. Πολυκριτηριακά Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων, Συστήματα υποστήριξης ομαδικής λήψης αποφάσεων (GDSS). Αξιοποίηση Αποθηκών Δεδομένων (Data Warehouses) και τεχνικών Εξόρυξης Δεδομένων (Data Mining) για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων, Συστήματα πληροφόρησης και υποστήριξης ανωτέρων στελεχών (EIS-ESS), Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα (GIS). Βασισμένα στη γνώση (KMS) και Έμπειρα Συστήματα (ES), Εφαρμογές και παραδείγματα ΣΥΑ

Αντικειμενικοί Στόχοι - Επιδιωκόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:

Το μάθημα αποτελεί εισαγωγικό μάθημα στις έννοιες των Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων.

Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες των Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων, τη σύνδεση της έννοιας του απόφασης με τους εκάστοτε επιχειρησιακούς στόχους και το αντίστοιχο επιχειρησιακό / οικονομικό περιβάλλον και την κατανόηση της συνολικής εικόνας της δραστηριότητας λήψης απόφασης και των απαιτήσεων για την αποτελεσματική διαχείριση της απόφασης.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • Έχει κατανόηση τα βασικά και κρίσιμα χαρακτηριστικά της απόφασης, την σύνδεση της με γενικότερους οικονομικούς και επιχειρησιακούς στόχους.
  • Έχει γνώση των εργαλείων και των τεχνικών της υποστήριξης λήψης απόφασης έργου και πως αυτά χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν την επιτυχή δραστηριότητα λήψης απόφασης σε έναν οργανισμό.
  • Είναι σε θέση διακρίνει τους βασικούς ρόλους σε ένα πραγματικό ή μία μελέτη περίπτωσης δράσης υποστήριξης και λήψης απόφασης και να εκτιμήσει το ρόλο των ενδιαφερομένων μερών.
  • Συνεργαστεί με τους συμφοιτητές του για να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ένα σχέδιο και υλοποίηση συστήματος υποστήριξης λήψης απόφασης σε μια μελέτη περίπτωσης έργου που περιλαμβάνει την οργάνωση του συστήματος, τη μοντελοποίηση και υλοποίησή του αλλά και την περαιτέρω δοκιμή του ώστε να ικανοποιεί τους χρήστες του.
Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη:
  • “ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ”, Νικόλαος Ματσατσίνης, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΝ. ΕΠΕ, 2010
  • “Διοικητική επιστήμη”, Anderson David R., Sweeney Dennis J., Williams Thomas A., Martin Kipp, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΕ, 2014

Επιστροφή

Σπουδές

Κτίριο Γραμματειών (Κτίριο 3) Πλατεία Τσιριγώτη 7 (πρώην Πλατεία Παλιού Ψυχιατρείου) Κέρκυρα, 49100 τηλ:26610 87760 / 87761 / 87763
e-mail: cs@ionio.gr
certification
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Τετάρτη 17-04-2024
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας