Το έργο E-Horeca WANET παρέλαβε το πρώτο απορριμματοφόρο

ShareThis
Δημοσίευση: 11-09-2020 10:41 | Προβολές: 2374
    Δελτίο τύπου
Mέγεθος: 771.94 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Στο πλαίσιο του έργου E-Horeca WANET που συγχρηματοδοτείται από Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα - Αλβανία 2014-2020 (Interreg IPA II Cross- border cooperation programme Greece- Albania 2014-2020) παραλήφθηκε  το πρώτο από τα δυο απορριμματοφόρα του έργου.


Η παραλαβή πραγματοποιήθηκε στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας με εκπροσώπους του Δήμου τους κυρίους Ιωάννη Σερεμέτη Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Ανδρέα – Σπυρίδωνα Λαβράνο, Προϊστάμενο Τμήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων & Ανακύκλωσης και από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου και Διευθυντή του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Μοντελοποίησης κ. Μαρκο Αυλωνίτη.


Το απορριμματοφόρο θα χρησιμοποιηθεί για την συλλογή βιοαπόβλητων από τους καφέ κάδους και έχει χωρητικότητα τεσσάρων κυβικών.

 


 

Το έργο E-HORECA WANET είναι έναι διασυνοριακό έργο Ελλάδα Αλβανία, οι εταίροι είναι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (επικεφαλής εταίρος), ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αυλώνας, ο Δήμος Αγίων Σαράντα και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και αφορά τη δημιουργία αποτελεσματικού δικτύου διαχείρισης αποβλήτων εστιατορίων, catering και Ξενοδοχείων.

Ο γενικός στόχος του έργου E-HORECA WANET είναι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, το οποίο αντιμετωπίζουν οι διασυνοριακές περιοχές κατά την υψηλή τουριστική περίοδο του καλοκαιριού. Η ανάπτυξη των περιοχών αυτών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχή ανάπτυξη της τουριστικής τους βιομηχανίας. Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης υποδομής για τη διαχείριση αυτού του επιπλέον όγκου αποβλήτων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, το έργο στοχεύει να θέσει το έδαφος για βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης στη διαχείριση στερεών αποβλήτων στις περιοχές αυτές. Αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου είναι:

  1. Ένα δίκτυο τοπικών παραγωγών αποβλήτων στην Κέρκυρα και τους Άγιους Σαράντα για να εντοπιστούν οι τρέχουσες πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων.
  2. Προμήθεια καινούργιου εξοπλισμού για τη συλλογή οργανικών αποβλήτων
  3. Δείγματα αποβλήτων αναλύονται σε χημικά εργαστήρια από το ΕΜΠ προκειμένου να εντοπιστούν όλα τα πιθανά σενάρια για την κοινή λύση του προβλήματος στη Διασυνοριακή Περιοχή.
  4. Ένα νέο πληροφοριακό σύστημα για βελτιστοποίηση του αποκλειστικού δικτύου συλλογής.
  5. Ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος όπου θα καθοριστούν κρίσιμες παράμετροι, όπως η μέγιστη περιβαλλοντική ανοχή κάθε περιοχής κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας και το κόστος επεξεργασίας αποβλήτων για κάθε περιοχή.
  6. Θα αναπτυχθεί ένα σχέδιο βιωσιμότητας, προκειμένου να εξεταστεί το πιθανό πεδίο συνεργασίας μεταξύ γειτονικών περιοχών για την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος της κοινής διαχείρισης αποβλήτων.
  7. Πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό καθώς και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Αναμένεται ότι το παραγόμενο νέο πληροφοριακό σύστημα θα ενσωματώσει τα αποτελέσματα των προαναφερθέντων αποτελεσμάτων του έργου, διευκολύνοντας τη βελτιστοποίηση της συλλογής οργανικών αποβλήτων από μεγάλους παραγωγούς οργανικών αποβλήτων ειδικά κατά τη διάρκεια της πολύ απαιτητικής τουριστικής περιόδου. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται ότι θα αυξηθεί η ικανότητα των συμμετεχουσών περιφερειών στη διαχείριση των αποβλήτων και θα βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν και οι υπηρεσίες και των δύο περιοχών με αποτέλεσμα τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη και την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας που θα αντιμετωπίζει την κοινή πρόκληση της αποτελεσματικής διαχείριση των αποβλήτων


Επιστροφή

Ενημέρωση

Κτίριο Γραμματειών (Κτίριο 3) Πλατεία Τσιριγώτη 7 (πρώην Πλατεία Παλιού Ψυχιατρείου) Κέρκυρα, 49100 τηλ:26610 87760 / 87761 / 87763
e-mail: cs@ionio.gr
certification
<< <
Μάρτιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Πέμπτη 28-03-2024
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας