Καλωσόρισμα και οδηγίες εξ' αποστάσεως φοίτησης

ShareThis
Δημοσίευση: 02-10-2020 16:52 | Ενημέρωση: 02-10-2020 18:05 | Προβολές: 3120
image

Αγαπητοί φοιτητές,

Η υποδοχή σας στο Τμήμα Πληροφορικής είναι κάθε χρόνο μια ιδιαίτερα ευχάριστη στιγμή, αυτή τη χρονιά όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει λόγω της πανδημίας του COVID-19. Σκοπός μας είναι ακόμη και  εξ αποστάσεως να σας καλωσορίσουμε, να σας κατευθύνουμε και να σας υποστηρίξουμε να πετύχετε τα μέγιστα στη φοίτησή σας, είτε βρίσκεστε στο χώρο του Πανεπιστημίου είτε μακρυά.

Για το σκοπό αυτό έχουμε ετοιμάσει κάποιες σύντομες οδηγίες οι οποίες περιγράφουν πώς έχει προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες η λειτουργία του Τμήματος και οι οποίες θα σας βοηθήσουν να συμμετάσχετε άμεσα και απρόσκοπτα στην ακαδημαϊκή ζωή. Το ερχόμενο εξάμηνο θα είναι μια περίοδος με σημαντικές αλλαγές σε σχέση με παλιότερα έτη, πλέον όμως βασιζόμαστε στην εμπειρία αρκετών μηνών ώστε να προσβλέπουμε σε αυτό με αισιοδοξία.

Οι ακόλουθες οδηγίες είναι διαθέσιμες στον ιστοχώρο «#μένουμε_ασφαλείς - Υποστήριξη εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εξέτασης»  (https://opencourses.ionio.gr/courses/DDI190/) και στην ιστοσελίδα (https://di.ionio.gr/gr/news/15360/) και τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης (https://www.facebook.com/di.ionian.university) του Τμήματος.

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία στο Τμήμα Πληροφορικής υποστηρίζεται από τις ασύγχρονες πλατφόρμες https://opencourses.ionio.gr και https://e-class.ionio.gr/, καθώς και από τη σύγχρονη πλατφόρμα zoom. Οι ασύγχρονες πλατφόρμες φιλοξενούν για κάθε μάθημα αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό, ανακοινώσεις, ασκήσεις, κ.λπ. Η σύγχρονη πλατφόρμα αξιοποιείται για τις ζωντανές διαλέξεις με εξ αποστάσεως συμμετοχή, την υλοποίηση φροντιστηριακών συνόδων, εργαστηρίων κ.λπ.

 

Για τους πρωτοετείς φοιτητές η πρόσβαση σε όλες τις πλατφόρμες δεν απαιτεί πιστοποίηση για τις πρώτες ημέρες και έως ότου όλοι οι νέοι φοιτητές μας αποκτήσουν ακαδημαϊκό e-mail. Η δημιουργία ακαδημαϊκού e-mail (της μορφής pXXyyyyy@ionio.gr) θα γίνει από τους ίδιους τους φοιτητές  σύμφωνα με οδηγίες που θα τους σταλούν από τη Γραμματεία στο e-mail που οι φοιτητές έχουν δηλώσει κατά την εγγραφή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας όταν έκαναν την εγγραφή τους.

Μέχρι τότε οι νέοι φοιτητές αρκεί να ακολουθήσουν το link προς τον ιστοχώρο κάθε μαθήματος που αναγράφεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα, ώστε να λάβουν ενημέρωση για το κάθε μάθημα αλλά και οδηγίες εξ αποστάσεως συμμετοχής σε αυτό.

Για τους δευτεροετείς φοιτητές και πάνω η χρήση τόσο των ασύγχρονων όσο και της σύγχρονης πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης προϋποθέτει πιστοποίηση με το ακαδημαϊκό e-mail.  

Στη συνέχεια παρατίθενται μερικές χρήσιμες οδηγίες για το σύνολο των φοιτητών μας. Εάν όμως αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με την εξ αποστάσεως φοίτηση το οποίο δεν απαντάται εδώ, μπορείτε να απευθυνθείτε στο di-menoume-spiti@ionio.gr.

 

Καλή ακαδημαϊκή χρονιά.

 

  • Πρόσβαση στο ακαδημαϊκό e-mail (το @ionio.gr)

Το ακαδημαϊκό σας e-mail (της μορφής pXXyyyyy@ionio.gr) πάντα, και πολύ περισσότερο τώρα που η φοίτηση θα είναι εξ αποστάσεως, είναι βασική πηγή ενημέρωσης καθώς όλες οι ανακοινώσεις της γραμματείας ή των μαθημάτων που φιλοξενούνται στο eclass & opencourses καταλήγουν σε αυτό το mailbox.

Φροντίστε το mailbox σας να έχει πάντα αρκετό χώρο για λήψη νέων μηνυμάτων, αν το mailbox σας γεμίσει ίσως ανασταλεί η συμμετοχή σας σε ορισμένες λίστες διανομής για μερικές μέρες ή ακόμη και να απαιτεί ενέργεια από το NOC.

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο ακαδημαϊκό σας e-mail μέσω του https://webmail.ionio.gr/ ή να κάνετε λήψη των μηνυμάτων σε όποιο desktop ή mobile mail client επιθυμείτε, δείτε ενδεικτικές οδηγίες από το NOC εδώ: http://noc.ionio.gr/instructions.htm

Το ακαδημαϊκό σας e-mail (ή μόνο το username σε κάποιες περιπτώσεις) και ο αντίστοιχος κωδικός (password) απαιτούνται για την πιστοποίησή σας στις πλατφόρμες σύγχρονής και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (με την εξαίρεση των πρωτοετών φοιτητών για λίγες ημέρες)· διατηρείστε τα λοιπόν πάντα διαθέσιμα και αυστηρά προσωπικά.

 

 

  • Έχετε κάνει εγγραφή σε όλα τα μαθήματα που παρακολουθείτε στα eclass & opencourses;

Όλα τα μαθήματα πλέον θα χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (eclass & opencourses) για τη ανάρτηση εκπαιδευτικού υλικού, αλλά και για κοινοποίηση ανακοινώσεων και το συντονισμό της διδασκαλίας.

Επιπλέον στα eclass & opencourses κάθε διδάσκων θα κοινοποιεί το link σύγχρονης τηλεκπαίδευσης που θα αξιοποιείται για τις διαλέξεις, τα φραντηστήρια, εργαστήρια, κ.λπ.· το link αυτό ενδέχεται στην πρόοδο του εξαμήνου να αλλάζει στην προσπάθεια όλων να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στο αυξημένο φόρτο ή καθώς νέες πλατφόρμες σύγχρονης τηλεκπαίδευσης γίνονται διαθέσιμες. Άρα, θα πρέπει πριν κάθε μάθημα να ελέγχετε ότι το link σύγχρονης τηλεκπαίδευσης ισχύει.

Ο ιστοχώρος κάθε μαθήματος στις πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (eclass & opencourses) αναφέρεται στο ωρολόγιο πρόγραμμά σας.

 

  • Έχετε εξοικειωθεί με την πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Zoom;


Για την υλοποίηση του προγράμματος σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης το Τμήμα αξιοποιεί την πλατφόρμα zoom· κάθε φοιτητής για να συμμετάσχει πρέπει να έχει εγκαταστήσει στον προσωπικό του υπολογιστή ή σε συμβατή φορητή συσκευή τον αντίστοιχο client (https://zoom.us/download: Zoom Client for Meetings για υπολογιστή ή Zoom Mobile App για φορητή συσκευή). Προσοχή: από την πλευρά του φοιτητή δεν απαιτείται εγγραφή στην πλατφόρμα zoom· όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία απόκτησης ιδρυματικών λογαριασμών από όλους τους φοιτητές, όταν ζητείται, η πιστοποίηση θα μπορεί να γίνεται με χρήση του ιδρυματικού e-mail και κωδικού. Το NOC έχει αναρτήσει (απλές και βήμα προς βήμα) οδηγίες χρήσης οι οποίες είναι διαθέσιμες εδώ https://ionio.gr/gr/studies/e-learning/. Όλοι οι φοιτητές θα πρέπει άμεσα να εξοικειωθούν με τη χρήση της πλατφόρμας σύγχρονης τελεκπαίδευσης.

 

 

  • Πώς γίνεται η συμμετοχή του φοιτητή σε ένα μάθημα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης;

Η συμμετοχή σε μάθημα ξεκινά με την γνωστοποίηση του zoom link του μαθήματος από το διδάσκοντα του μαθήματος. Το zoom link αυτό θα κοινοποιείται στο eclass & opencourses, το οποίο αναφέρεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα, και ενδέχεται να αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Ο φοιτητής φορτώνει το zoom link(*) σε browser της επιλογής του και ακολουθεί τις οδηγίες στην οθόνη, κάνοντας τις απαραίτητες επιλογές και ρυθμίσεις.

Κατά την έναρξη της συμμετοχής σε ένα μάθημα, ο browser ενδέχεται να ζητήσει να κατέβει και να εκτελεστεί ένα μικρό εκτελέσιμο αρχείο, αν δεν έχετε ήδη εγκαταστήσει την αντίστοιχη εφαρμογή. Άρα, μπορείτε να συμμετάσχετε σε ένα μάθημα από οποιοδήποτε υπολογιστή, ακόμη και μη προσωπικό, αλλά θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα εκτέλεσης ενός μη εγκατεστημένου λογισμικού σε αυτόν.

Έγκαιρα, πριν το πρώτο σας μάθημα, αξιοποιήστε τη δυνατότητα δοκιμής που παρέχει η πλατφόρμα zoom (https://zoom.us/test). Με την ολοκλήρωση της δοκιμής, ίσως σας προταθεί να εγγραφείτε στην πλατφόρμα, δεν είναι απαραίτητο μπορείτε να το αγνοήσετε.

 

(*) ΣΟΣ: Τι γίνεται αν το url του zoom δεν δουλεύει;

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι το zoom link σύνδεσης στη σύγχρονη συνεδρία μαθήματος δεν δουλεύει λόγω υπερφόρτωσης (πιθανά σφάλματα 500/502/κ.α. HTTP ERRORs). Παρά το πρόβλημα αυτό, μπορείτε να πάρετε μέρος στη συνεδρία εάν έχετε ήδη εγκαταστήσει τον zoom client στον υπολογιστή σας (https://zoom.us/download).

Το zoom link της σύνδεσης (πχ: https://us04web.zoom.us/j/802462780) τελειώνει σε ένα 9- ή 10-ψηφιο κωδικό, μοναδικό ανά συνεδρία. Στον εγκατεστημένο zoom client, επιλέγετε Join και στο αναδυόμενο παράθυρο επικολλάτε τον 9- ή 10-ψήφιο κωδικό (και ενδεχομένως το link password που θα σας έχει γνωστοποιηθεί). Δίνετε το ονοματεπώνυμό σας, κλικ στο κουμπί Join και μπαίνετε στη συνεδρία.

 

 

  • Απαιτούνται κωδικοί πρόσβασης (πχ του Ιονίου) για την πρόσβαση στα μαθήματα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης;

Με τη απόδοση ιδρυματικών λογαριασμών στους πρωτοετείς φοιτητές, ενδέχεται να ζητηθεί η πιστοποίηση μέσω των ακαδημαϊκών σας email και password. Μέχρι τότε δεν θα χρησιμοποιούνται οι κωδικοί του Ιονίου· απλά κάνετε κλικ στο zoom link και δηλώνετε το όνομά σας, Χρησιμοποιείται το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο, όχι ψευδώνυμα.

Για τα μεγαλύτερα έτη, η σύνδεση μόνο πιστοποιημένων χρηστών ενδέχεται να είναι προαπαιτούμενη για τη συμμετοχή σε κάποιο μάθημα. Αν διαθέτετε ακαδημαϊκό email αλλά δεν έχετε ενεργοποιήσει το zoom account σας (για το οποίο σας έχει αποσταλεί από το noc σχετικός σύνδεσμος) παρακαλώ επικοινωνήστε στο di-menoume-spiti@ionio.gr, αναφέροντας το πρόβλημα, ονοματεπώνυμο και αριθμό μητρώου για να προωθήσουμε το αίτημα προς επίλυση.

 

  • Απαιτείται κάμερα, μικρόφωνο ή άλλος ειδικός εξοπλισμός;

Όχι, για τη συμμετοχή του φοιτητή δεν απαιτείται μικρόφωνο ή κάμερα. Αν υπάρχει μικρόφωνο ο φοιτητής θα μπορεί να συμμετάσχει για να εκφράσει προφορικά απορίες ή να διατυπώσει μια γνώμη, ακόμη και χωρίς αυτό η επικοινωνία μπορεί να γίνεται μέσω του chat. Κάμερα από την πλευρά του φοιτητή δεν απαιτείται και δεν προτείνεται για τον περιορισμό της χρήσης bandwidth. Απαιτείται προφανώς η ύπαρξη ακουστικών ή ηχείων (πχ ενσωματωμένων σε laptop) για την παρακολούθηση των διαλέξεων.

 

  • Αν κάποιος δεν διαθέτει υπολογιστή, μπορεί να συμμετάσχει στα μαθήματα από το κινητό του;

Ναι, με τη χρήση του αντίστοιχου mobile app μέσω του οποίου μπορείτε να συνδεθείτε στα links των μαθημάτων.

 

  • Οι εξ αποστάσεως διαλέξεις θα είναι διαθέσιμες μετά την ολοκλήρωσή τους;

Όχι, τα μαθήματα και εργαστήρια, όπως ακριβώς και στα δια ζώσης, δεν βιντεοσκοπούνται, η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη την ώρα πραγματοποίησή τους. Επιπλέον σημειώστε ότι δεν επιτρέπεται η με άλλα μέσα καταγραφή των μαθημάτων.

 

  • Τι ισχύει για το περιεχόμενο των μαθημάτων τώρα που οι διαλέξεις πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αντί δια ζώσης;

Εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αποδέχεστε ότι το περιεχόμενο του μαθήματος αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright) του Διδάσκοντα και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί πνευματικής Ιδιοκτησίας.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο: Δράση καθαρισμού στο νησί του Βίδου [14/04/2024]
Δημοσίευση: 09-04-2024 11:51 | Προβολές: 1649
Σημαντική Ημερομηνία: 14-04-2024
[Έληξε]
Ημερίδα Εθελοντισμού και Προσφοράς στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (05/04/2024)
Δημοσίευση: 02-04-2024 17:22 | Προβολές: 3815
Σημαντική Ημερομηνία: 05-04-2024
[Έληξε]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Αφίσα Ημερίδας
Mέγεθος: 1.51 MB :: Τύπος: Αρχείο PDF

Ενημέρωση

Κτίριο Γραμματειών (Κτίριο 3) Πλατεία Τσιριγώτη 7 (πρώην Πλατεία Παλιού Ψυχιατρείου) Κέρκυρα, 49100 τηλ:26610 87760 / 87761 / 87763
e-mail: cs@ionio.gr
certification
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Παρασκευή 19-04-2024
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα
Προσεχώς
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας