O Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου προκηρύσσει την ακόλουθη θέση μέλους Δ.Ε.Π. ως εξής:
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Μία (1) θέση μέλους Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο «Αναπαράσταση και Διαχείριση Εννοιολογικού Πλαισίου και Γνώσης».
Η συνοπτική περιγραφή του γνωστικού αντικειμένου «Αναπαράσταση και Διαχείριση
Εννοιολογικού Πλαισίου και Γνώσης» έχει ως εξής:
Το γνωστικό αντικείμενο «Αναπαράσταση και Διαχείριση Εννοιολογικού Πλαισίου και Γνώσης» στο Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο στο οποίο συναντάται αφενός η υποπεριοχή της τεχνητής νοημοσύνης που μελετά την ανάκτηση, την αναπαράσταση και την επικαιροποίηση της γνώσης και αφετέρου η υποπεριοχή των δικτύων υπολογιστών που σχετίζεται με την παραγωγή, την προσβασιμότητα και την επαναχρησιμοποίηση δεδομένων (π.χ. τα ασύρματα δίκτυα αισθητήρων).
Η συνεύρεση των δυο περιοχών αποτελεί καινοτόμο ερευνητικό χώρο, που μελετά την συλλογή και ανάκτηση γνώσης (knowledge acquisition) μέσα από διαφόρους τύπους δικτύων (πχ τα δίκτυα αισθητήρων),την αναπαράσταση της γνώσης με μορφή τέτοια που να είναι επεξεργάσιμη και μεταφέρσιμη υπολογιστικά, την εφικτότητα (π.χ., κλιμάκωση) που αφορά στο δικτυακό περιβάλλον που παράγει, με ολοένα αυξανόμενο βαθμό, τα προς επεξεργασία δεδομένα εισάγοντας παραμέτρους, όπως η κατανάλωση ενέργειας και η ρυθμαπόδοση του συστήματος, οι οποίες μελετώνται ως προβλήματα βελτιστοποίησης (π.χ., πρόβλημα μέσου, πρόβλημα βέλτιστης διαδρομής) και επιλύονται με ευφυείς τεχνικές που βασίζονται στην γνώση που τα διέπει.
Εξαιτίας της επέκτασης και διαθεσιμότητας τα τελευταία χρόνια μεγάλης κλίμακας ασύρματων περιβαλλόντων (π.χ. δικτύων αισθητήρων), το συγκεκριμένο διεπιστημονικό πεδίο έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντικό για πολλές εφαρμογές στον Παγκόσμιο Ιστό, τα κοινωνικά μέσα, τα πολυμέσα, τις ψηφιακές βιβλιοθήκες, τη ρομποτική, τις εφαρμογές Γλωσσικής Τεχνολογίας (όπως λ.χ. τα διαλογικά συστήματα), τις βάσεις δεδομένων, τα δίκτυα υπολογιστών, την ασφάλεια συστημάτων, την πρόκληση της ενσωμάτωσης της συμβολικής αναπαράστασης σε σχήματα μηχανικής μάθησης, τη μοντελοποίηση πολύπλοκων συστημάτων και εφαρμογών κ.ά.
Η συγκεκριμένη θέση σχετίζεται άμεσα με τους ερευνητικούς άξονες του Τμήματος εστιάζοντας αφενός ερευνητικά στο προαναφερόμενο διεπιστημονικό περιβάλλον και αφετέρου έχει σκοπό να ωφεληθούν οι φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής ενδυναμώνοντας αντίστοιχα μαθήματα στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν στο ηλεκτρονικό σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης διαδικασιών εκλογής και εξέλιξης καθηγητών καθώς και κατάρτισης και τήρησης μητρώων εσωτερικών και εξωτερικών μελών ΑΠΕΛΛΑ (http://apella.minedu.gov.gr) την υποψηφιότητά τους μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης της Προκήρυξης αυτής στο πληροφοριακό σύστημα ΑΠΕΛΛΑ, μαζί με όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά.
Ο Πρύτανης
Ανδρέας Φλώρος