Τεχνολογίες Διαδικτύου


Διδάσκων/ουσα: Χριστοπούλου Ελένη, Ρίγγας Δημήτριος
Κωδικός Μαθήματος: HY-270
Τύπος Μαθήματος: Πληροφοριακά Συστήματα
Επίπεδο Μαθήματος: Προπτυχιακό
Γλώσσα Μαθήματος: Ελληνικά
Εξάμηνο: ΣΤ΄
ECTS: 5
Διδακτικές Μονάδες: 4
Ώρες Διάλεξης: 2
Ώρες Εργαστηρίου/Φροντιστηρίου: 2Ε
Σύνολο Ωρών: 4
Σελίδα E Class: https://e-class.ionio.gr/courses/DCS233/
Σύντομη Περιγραφή:

Προγραμματισμός στον πελάτη (Client-side programming): HTML, HTML5, JavaScript, AngularJS. Προγραμματισμός στον εξυπηρετητή (Server-side programming): Web Servers και PHP. Βάσεις δεδομένων στο Διαδίκτυο: MySQL, σύνδεση με Apache Web Server, PHP/Python. Web services. Μεταδεδομένα στον παγκόσμιο ιστό: XML, json. Cloud Computing και Software-as-a-Service (SaaS), Google App Engine.

http://users.ionio.gr/~dtsouma/IT-spring2016.html
https://e-class.ionio.gr/courses/DCS233/

Αντικειμενικοί Στόχοι - Επιδιωκόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:

Το μάθημα αποτελεί εκπαιδευτικό εργαλείο στην εισαγωγή σε θεωρητικά και πρακτικά θέματα σχετικά με τεχνολογίες και προγραμματισμό στο Διαδίκτυο.

Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές αρχές του προγραμματισμού στο διαδίκτυο, στην κατανόηση της αρχιτεκτονικής και λειτουργίας των βασικών πρωτοκόλλων και εφαρμογών στο Internet αλλά και στην εξοικείωση με βασικές τεχνολογίες αιχμής των ημερών μας.

Ως εκ τούτου, η ύλη αναφέρεται τόσο σε εισαγωγικές, αλλά και προηγμένες έννοιες σχετικές με το Διαδίκτυο. Εκτείνεται τόσο σε θεωρητικό (περιγραφή συστημάτων, πρωτοκόλλων και στάνταρντ), όσο και πρακτικό (προγραμματιστικές γλώσσες, εργαλεία, βιβλιοθήκες) επίπεδο, προσφέροντας γνώσεις και στους δύο άξονες. Έτσι, ο φοιτητής έχει μία συνολική αντίληψη των εργαλείων και μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται. Εκτιμώντας τη σημασία που έχει στις μέρες μας το διαδίκτυο τόσο σε οικονομικό, όσο και κοινωνικό επίπεδο, το μάθημα λειτουργεί τόσο μαθησιακά, όσο και καθαρά εμπειρικά σχετικά με τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια πολίτες.

Τέλος, στόχο του μαθήματος αποτελεί και η έκθεση των φοιτητών σε κάποιες από τις τεχνολογίες αιχμής σχετικά με το Διαδίκτυο (π.χ., Google AppEngine, AngularJS, HTML5, κλπ), κυρίως σε πρακτικό επίπεδο, με σκοπό την κατανόηση των βασικών αρχών, της δυσκολίας αλλά και τριβής με έναν χώρο που αλλάζει ραγδαία.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • Έχει κατανοήσει τα βασικά χαρακτηριστικά εφαρμογών του διαδικτύου, τη δομή τους, τους στόχους τους όπως και τη διασύνδεσή τους.
  • Έχει γνώση των βασικών τεχνικών και εργαλείων μέσω των οποίων θα μπορούσε να προγραμματίσει/ελέγξει μια τέτοια εφαρμογή.
  • Χρησιμοποιεί τις προγραμματιστικές τεχνικές και τη θεωρία του μαθήματος για αποδοτικό σχεδιασμό, βελτιστοποίση απόδοσης και αποδοτική εκτέλεση/δημιουργία εφαρμογών στο διαδίκτυο.
  • Χρησιμοποιεί τις γνώσεις του προκειμένου να αναλύσει, να συγκρίνει και να προτείνει εναλλακτικές σχετικά με υπάρχουσες διαδικτυακές εφαρμογές και πιθανά προβλήματα απόδοσής τους.
  • Χρησιμοποιήσει εργαλεία διαδικτυακού προγραμματισμού τεχνολογίας αιχμής και να τα συνδυάσει με παραδοσιακές μεθόδους/εργαλεία.
  • Συνεργαστεί με τους συμφοιτητές του στη δημιουργία και εκτέλεση απλών και σύνθετων εφαρμογών διαδικτύου.
Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη:
  • «Ανάπτυξη Web Εφαρμογών με PHP και MySQL», 3η έκδοση, Welling, Thomson, Εκδόσεις Μ. Γκιούρδας.
  • «Αρχιτεκτονική Πλατφόρμας Υπηρεσιών Ιστού», Sanjiva Weerawatana, Francisco Curbera, Frank Leymann, Tony Storey, Donald F. Ferguson, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2008,

Επιστροφή

Σπουδές

Κτίριο Γραμματειών (Κτίριο 3) Πλατεία Τσιριγώτη 7 (πρώην Πλατεία Παλιού Ψυχιατρείου) Κέρκυρα, 49100 τηλ:26610 87760 / 87761 / 87763
e-mail: cs@ionio.gr
certification
<< <
Νοέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας