Στο κατάμεστο αμφιθέατρο 1, ο διακεκριμένος καθηγητής Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ της Αυστραλίας Γιώργος Παξινός παρουσίασε την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016, το βιβλίο του “Κατ’ Εικόνα”.
Ο Θιακός νευροεπιστήμονας ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του προέδρου του τμήματος Πληροφορικής και διευθυντή του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bihelab) Παναγιώτη Βλάμου μίλησε για το πρώτο του μυθιστόρημα, που γράφτηκε σε μια διάρκεια 16 ετών, με συνεχή έρευνα και με διπλές επισκέψεις στους τόπους στους οποίους αναφέρεται.
Το “Κατ’ Εικόνα” είναι ένα πραγματικά συναρπαστικό μυθιστόρημα που κάνει μια βαθιά «βουτιά» στην επιστήμη, στη θρησκεία και στις ανθρώπινες αξίες, γεμάτη σασπένς και ανατροπές, μια διαδρομή που ξεκινά από το παρελθόν και εκτυλίσσεται στην καρδιά του μέλλοντος. Με το "κατ' εικόνα" που υποδηλώνει μεν την εικόνα, αλλά όχι την ομοιότητα, ο κορυφαίος επιστήμονας καλεί τους αναγνώστες στο δικό του «χορό της πραγματικότητας». Οι ήρωες ταξιδεύουν σε τέσσερις ηπείρους με σκοπό την εύρεση της ταυτότητάς τους και στη διάρκεια αυτών των ταξιδιών θίγουν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο από γενέσεως.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο κος Π. Βλάμος ανακοίνωσε την προσεχή επιτιμοποίηση του διακεκριμένου ερευνητη και καθηγητη κου Παξινού.
Η παρουσίαση του βιβλίου ήταν το πρώτο Satellite Event για το GeNeDis 2018.
Ποιος είναι ο Γιώργος Παξινός:
Γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1944 και μετά το Γυμνάσιο έφυγε για σπουδές στις ΗΠΑ. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Καναδά και έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ. Από το 1974 ζει μόνιμα στην Αυστραλία, όπου μέχρι σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ και βασικός ερευνητής-επικεφαλής ομάδας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας. Είναι ο συγγραφέας του “The Rat Brain In Stereotaxic Coordinates”/“Ο Εγκέφαλος του Αρουραίου σε Στερεοταξικές Oρίζουσες”, το οποίο κατατάσσεται στην 10η θέση στον κατάλογο των πενήντα πιο δημοφιλών επιστημονικών συγγραμμάτων σε όλο τον κόσμο.Έχει γράψει 38 βιβλία για τη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου αλλά και των ζώων, που διδάσκονται σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου, καθώς άνοιξαν νέους δρόμους στην καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.
Για την συμβολή του στην Επιστήμη, ο Καθ. Γ. Παξινός έχει τιμηθεί με 9 κορυφαία διεθνή βραβεία, ενώ το 2011 έγινε Επίτιμος Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του City Unity College της Αθήνας και η Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών θέσπισε βραβείο στο όνομά του. Εξελέγη Μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών το 2009 και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2012.